Ljiljanka Mitoš-Svoboda

Rođena 24. travnja 1955. u Osijeku.

Školovala se u gimnaziji, tekstilnoj školi, Pedagoškoj akademiji u Osijeku te pri Univerzitetu za filozofiju i sociologiju u Novom Sadu.

Dodatno se obrazovala u području socijalne ekolo-gije i društvenih  komunikacija  kroz suradnju sa me-đunarodnim organizacijama.

Slikarstvo uči u privatnim školama u inozemnstvu i u ateljeu profesora Ivana Kupinskyog. Nekoliko godina radila je kao modni dizajner u tekstilnoj industriji bi-vše Jugoslavije, osvojivši  nagrade za ekskluzivnu modnu odjeću.  Radila je i kao učiteljica, odgajateljica u vrtiću i mentorica likovnog odgoja.

Upriličila je više samostalih i sudjelovala na desecima skupnih izložaba, izlažući razne tehnike.

Odmah nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj (1991-1995.), jedna je od prvih članica i aktivistica građanske i ekološke civilne scene.

Osnivačica je novog žanra novinarstva u Hrvatskoj – okolišnog novinarstva, te objavila Priručnik sa zbirkom istraživanja iz područja politike zaštite okoliša.

Od 2005. do 2012. godine bila je članica pregovarača za EU te Savjeta za održivi razvoj i zaštitu okoliša Ministarstva zaštite okoliša .

Bolest ju je pokušala zavesti nekoliko puta i naša joj se BORKINJABABA ZMILJA uvijek izmigoljila.                No, posljednja joj je najezda doslovce otkidala dijelove nutrine.

Umrla je u Osijeku, 14. kolovoza 2017. godine.