GLORIA MARIS

MARIJA MIČIĆ:

More na dlanu

Udruga Gloria Maris, poznata i kao Muzej školjaka i vodenog svijeta  od kada je osnovana 2007. Godine, kontinuirano sudjeluje u obogaćivanju obrazovne, kulturne i turističke ponude grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Po broju primjeraka izložba je najveća u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a po rijetkosti eksponata mogu joj pozavidjeti mnogi muzeji u svijetu. Zbog brojnih jedinstvenosti, ali i načina prezentiranja, te interakcije koju voditelji Vladimir Filipović i Mandica Stjepanović postižu s posjetiteljima izložbu preporučuje i Lonely Planet, turistički vodič na svjetskoj razini. Već više od deset godina Lonely Planet uvrštava izložbu Gloria Maris među top destinacije u Osijeku.

Interes i ljubav prema moru i tajnama koje krije, Vladimir Filpović započeo je još u ranom djetinjstvu i sada nakon više od pedeset godina marljivog prikupljanja primjeraka iz vodenoga svijeta, ponosni je kolekcionar i informativno-edukativni voditelj kojega je strast prema istraživanju morskih eksponata odvela na razinu profesionalca i vrsnog poznavatelja morskog svijeta.

„Brižljivo sam prikupljao informacije i proučavao mnogobrojne knjige i svu dostupnu literaturu kako bih što više saznao o svakom pojedinom primjerku, a osim toga obišao sam i mnoge svjetske destinacije u potrazi za eksponatima i novim znanjima. Svaki eksponat obilježen je podatkom gdje i kada je pronađen, a u samom muzeju posjetiteljima je osim eksponata dostupna i edukativna literatura“ objašnjava Vladimir Filipović.

Već na samom ulazu u prostorije muzeja posjetitelji ostaju zapanjeni bogatom raznolikošću pomno složene zbirke morskog svijeta, a što očekuje one koji imaju namjeru posjetiti more u Slavoniji opisao je Vladimir Filipović:

„Izložba je daleko opsežnija i nemoguće ju je sažeti u nekoliko rečenica, ali ukratko posjetitelji mogu vidjeti fosilne ostatke živog svijeta iz nekadašnjeg tzv. Panonskog mora s našeg područja, predstavnike raznih drugih fosilnih primjeraka iz drugih dijelova svijeta, slatkovodne primjerke kućica i ljuštura recentnih vrsta puževa i školjkaša, razne ribe iz Drave, Dunava, Kopačkog rita, kućice puževa, školjkaša, spužve, ježince, zvjezdače, ribe, koralje, zmije i neobične ribe iz Jadranskog i svjetskog mora, te još mnoga druga morska bića.“

Posebnost kojom odiše ovaj muzej nalazi se u njegovoj informativno-edukativnoj prirodi i mogućnosti interakcije gdje posjetitelji imaju priliku dodirivati eksponate, te o načinu njihova života saznati nešto više kroz zanimljive priče voditelja koje nisu samo puko i suhoparno gomilanje činjenica.

„Kroz vodstvo ukazujemo na skrivene ljepote, moguće opasnosti koje prijete iz dubina, zaštićene vrste, potrebu očuvanja biološke raznolikosti, odnosno omogućujemo našim posjetiteljima da oceanske dubine, skrivene priče, morske šumove i jeku, čuju, upoznaju, otkriju i dožive uz našu pomoć bez ikakvih opsanosti, te osim toga pokušavamo im približiti kako su ta uvjetno rečeno niža bića ovladala umijećem graditeljstva na očaravajući način. Također naša ideja kroz ovaj edukativno informativni proces je zapravo ukazati na više vrijednosti u životu općenito kako kroz znanstveni tako i kroz humanistički pristup“ istaknula je Mandica Stjepanović.

Da je tomu tako svjedoči i knjiga utisaka u kojoj su svoje dojmove ostavili mnogi posjetitelji, školarci, studenti, turisti i ostali mnogobrojni znatiželjnici. Također o zbirci, izložbi i edukativnim programima zabilježena su i mnoga stručna mišljenja od strane Odjela za biologiju, Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku, Agencije za odgoj i obrazovanje, Muzeja Slavonije iz Osijeka, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Zagreb, PMF-a Biološkog odsjeka, Instituta za more i priobalje, Sveučilišta u Dubrovniku i još mnogih drugih stručnih i znanstvenih institucija.

U preporukama i mišljenjima pojašnjava Vladimir Filipović istaknuto je „kako je ovakav tip izložbe odličan doprinos odgojno-obrazovnom sustavu na svim razinama, posebno u području prirodoslovlja, ali svakako i za integraciju raznih drugih nastavnih sadržaja.“

Naime, radi se o zbirci koja zbog svojeg opsega i goleme količine materijala, više od tri milijuna primjeraka iz cijeloga svijeta, prikupljanih više od pedeset godina, te velike znanstvene, obrazovne i materijalne vrijednosti, treba adekvatne prostore i uvjete. Trenutni imperativ je upravo očuvanje ovog blaga. „Osim nas kao voditelja i grada Osijeka u očuvanje zbirke trebale bi se uključiti i ostale nadležne institucije“ istaknuo je Vladimir Filipović, te  dodao „mnogi važni primjerci već su stradali, pokušavamo sve kako šteta ne bi postala još veća nego što je, međutim s tolikim opsegom vrlo delikatnih i osjetljivih eksponata zaista je važno da se u što kraćem mogućem vremenu uključe akteri koji mogu pomoći, te se omoguće adekvatni prostori, čime bi se osim nužnog očuvanja otvorila mogućnost razvoja u prirodoslovni muzej.“

Za sve zainteresirane posjetitelje, ali i one koji se žele uključiti u očuvanje ovog nacionalnog blaga više se može saznati na:

www.gloria-maris.hr

udrugagloriamaris@gmail.com

031/322-907