Glas Slavonije

IZLOŽBA U GISKO-u

Foto: DRAGUTIN OLVITZ                                                                                                                      Objavljeno 14. lipnja, 2013.
Sjećanja Ljiljanke Mitoš-Svoboda otkrivaju sve ljepote prirode

OSIJEK – U izložbenoj auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek svečano je otvorena izložba slika “Sjećanja” Osječanke Ljiljanke Mitoš-Svoboda. Izložba se može pogledati do 27. lipnja.

Na dvanaest ulja na platnu prevladavaju slavonski pejsaži, pa je među njima “Ušće Drave u Dunav”, “Zimska noć na Dravi”, “Zimski pogled na plavi bor”, “Mlada šljiva” i “Stogovi sijena”. No i drugi su motivi inspirirali autoricu, pa ona slika i “Grožđe”, ali i gradske motive (“U cafeu”, “Na plavoj terasi”, “Ivon & Bela”, “Na sivoj terasi”). Svoje je misli i osjećaje, kako je rekao osječki slikar Nedjeljko Čubek, uspjela prenijeti i gledatelju. Lijepim riječima o slikama i osjećaju koji u njemu pobuđuju okupljenima se obratio i prof. emeritus, dr. sc. Stanislav Marijanović. O autoričinom životu i radu govorila je Svjetlana Mokriš, voditeljica Posudbenog odjela za odrasle GOSKO-a, koja je i otvorila izložbu.

Inače, Ljiljanka Mitoš-Svoboda rođena je 1955. godine u Osijeku. Sa slikarstvom se susreće sedamdesetih godina prošlog stoljeća, jedna je od osnivačica prvog osječkog društva amaterskih likovnih umjetnika “Likar”. Sudjelovala je na desetak skupnih i četiri samostalne izložbe, a sudjelovala je i na nekoliko lokalnih likovnih kolonija.

“Kao i naslovi, slike zrače i upravo vrište koloritnošću, a s druge je strane u svaki uradak utkano i dovoljno sive, kako bismo u liječenju nelijepog imali mogućnost izabrati i zaborav”, napisao je u popratnom katalogu izložbi pisac Igor Rogina. (D.Kć.)