- slobodni pokret -

Soundtrack Ensamble

PRODUKCIJA: CANTA PRESENSplakat

REDATELJ i DRAMATURG: Ivan Leo Lemo

Po dramaturškom predlošku Ivana Lea Leme, operna pjevačica, jazz glazbenik, klaun i rockabilly pijanist (Davorka Horvat – glas, harmonika; Chri-stian Peter – glas, harana, pila; Berislav Antica – klavir, sopran saksofon; Damir Horvat – alt i bariton saksofon, glas) izvode koncert najpo-znatijih filmskih songova. Oni pjevaju, sviraju, plešu.

Probudit će vam sjećanja i izmamiti osmijeh.

     

3Kabare je premijeru imao u svibnju prošle godine u zagrebačkoj Medici.

Program je, u biti, hommage filmskoj umjetnosti, a istovremeno i kabaretsko putovanje pored kojeg je, s dimom cigareta i uz zveket šalica i čaša, protutnjala  lokomotiva naše fascinacije. I taj vlak još uvijek prolazi. Krenuo je iz kazališta, prošao kroz tele-viziju, a sad vijuga globalnim cyber prugama.

Orient express. Balkan ekspres… Kreću se pokretne slike…

Film…

IZ KRITIKE

NIZ  ZABAVNIH  TOČAKA

  1. Gumbekovi dani, Festival cabareta, Zagreb, 10. – 21. ožujka 2016.: Triko cirkus teatar, Zagreb, Ivan Leo Lemo i Triko cirkus teatar, Soundtrack cabaret, red. Ivan Leo Lemo

Kabare kao izvorno umjetničko ostvarenje, ipak u bitnome obilježeno referencama na ono što ga okružuje, bila to društvena, politička, ili, u ovom slučaju, umjetnička stvarnost, teme su kojima se bave autori Soundtrack cabareta. Prema koncepciji Ivana Lea Leme, članovi, kako su se nazvali, Soundtrack ansambla, Davorka Horvat, Christian Peter, Berislav Antica i Damir Horvat, oblikuju svoju predstavu kao posvetu kanonima filmske umjetnosti, ali i, kanonima kabareta kao umjetničke forme.

1

Krajnje jednostavan, ali dinamičan mizanscen, u kojem se kratke najave smjenjuju s klaunovskim i slapstick točkama te, ponajviše, izvođenjem lako prepoznatljive filmske glazbe uživo, odrednice su u kojima se kreće Soundtrack cabaret. Ova predstava oblikuje se kao djelo koje ne teži inoviranju ili proširivanju granica kabarea postupcima karakterističnim za druge vrste kazališta, nego kao zabavna i pristupačna posveta kabareu i izvornosti njegove forme. Istovremeno, uzimajući filmsku glazbu, i to uglavnom glazbu iz poznatih filmskih hitova, autori Soundtrack cabareta žele i njima odati svojevrsnu počast te ih predstaviti kao djela kojima nije potrebno mnogo kontekstualiziranja kako bi bila zanimljiva. Reduciran i mišljen prvenstveno kao zabavno djelo, ovaj kabare ne stremi visokoj vrijednosti umjetničke kreacije ili potrebi da bude zapamćen kao pozitivno razilazeća praksa od kabaretske srednosti. Pun poštovanja prema svojem predlošku, ali i ne ulazeći dublje u njegovu kontekstualizaciju dramskom logikom, on je na rubu kazališnog iskustva i zabavne večeri, čime ostvaruje i svoju drugu idejnu matricu, oživljavanje i odavanje poštovanja klasičnom kabareu. 

Soundtrack cabaret je prvenstveno posveta koja će publici omogućiti sjećanja i identifikaciju, a istovremeno odati priznanje kanonima kabaretske umjetnosti i filmske glazbe. 

(…)

Izvođači, ujedno i glazbenici, u izvođenju svojih točaka djeluju vrlo efektno i uigrano, jednostavno i komunikativno (…), a publici pružaju lako pristupačnu i zabavnu priredbu. U takvom se kontekstu oblikuje i scenski pokret klaunskog predznaka i, kao najbolji dio izraza članova Soundtrack ansambla, glazbeni brojevi, posebno instrumentalna komponenta ostvarena u sviranju mnogobrojnih instrumenata i priručnih zvučnih pomagala (poput pile i gudala). Članovi ansambla tako na sceni ostvaruju komunikativan ugođaj, potvrđujući svoj kabare kao jednostavnu posvetu tradiciji te vrste kazališta te upotpunjujući svoj nastup filmskom glazbom kao prepoznatljivim i publici lako pamtljivim elementom predstave, koja je mnogo više niz zabavnih točki no koherentna dramska cjelina.

2

© Leon Žganec-Brajša, KAZALIŠTE.hr, 21. ožujka 2016.